Fortuna Sittart

Oprichting

Fortuna Sittard is ontstaan na een fusie tussen RKSV Sittardia uit Sittard en Fortuna ’54 uit Geleen op 1 julie 1968, aanvankelijk tot en met half 1979 onder de naam Fortuna-Sittardia Combinatie, vaak afgekort tot Fortuna SC, soms tot FSC. Sittardia ontstond al tweemaal eerder uit een fusie en na de oprichting in 1955 speelde het in veertien jaar in alle vier de hoogste klassen van het Nederlandse voetbal. Fortuna ’54 behaalde in datzelfde tijdsbestek met twaalf seizoenen op het hoogste niveau en twee gewonnen KNVB-Bekers betere resultaten. Nadat de club sinds 1956 in de Eredivisie uitkwam eindigde Fortuna zelfs achter elkaar op de tweede, vierde en derde plaats. Echter degradeerden beide clubs in 1968 uit de Eredivisie.

Door financiƫle problemen besloten de clubs over te gaan tot een fusie. Doordat Xerxes/DHC werd opgeheven mocht de nieuwe club actief blijven op het hoogste niveau. Het volgende seizoen eindigde de club echter op de laatste plaats en degradeerde alsnog.

 

Prijzen

In 1995 wist Fortuna Sittard de eerste divisie te winnen. Ze verzekerde daarmee promotie naar de Eredivisie. Vanaf het seizoen 2018/19 speelt de club wederom in de Eredivisie, nadat een tweede plaats in de eerste divisie 2017/18 genoeg was voor promotie.